Lansarea oficiala Made with love Romania

Dupa cateva luni de la infiintare, ne-am gandit sa dam sfoara-n tara, sa se auda peste munti si vai si sa invitam oaspeti de seama la lansarea oficiala a Made with love Romania, covoare traditionale romanesti. Asa ca, in luna octombrie 2019, timp de 3 zile, in noua locatie a Galeriei Occidentului din zona Polona, ne-am adunat cu mic cu mare sa admiram covoarele minunate tesute de femeile din sudul tarii, dar si povestile bunicii Floarea, oaspetele de seama al evenimentului.

Minunatele covoare oltenesti

Am deschis seria evenimentelor in dimineata zilei de joi, 10 octombrie, cu evenimentul de presa, la care bunica Floarea, mama Florica cum ii spun nepotii si stranepotii ei, a povestit tuturor care au dorit s-o asculte despre viata si obiceiurile din secolul trecut, despre cum daraceau, spalau si vopseau lana, cum pregateau urzeala iar iarna puneau razboiul in mijlocul camerei si se apucau de tesut florile anotimpurilor ce tocmai trecusera in lana colorata, pe velinte si covoare. Una dintre povestile ei, inregistrate in vara 2019, aici.

Intalnirea a durat cateva ore, musafirii nu se mai lasau plecati de la povestile bunicii, frumusetea covoarelor expuse in galerie, dar si de la dulciurile facute in casa de mama Nina, fiica bunicii Floarea.

In seara aceleiasi zile am avut gala mare, cu invitati de seama, iubitori ai covoarelor si traditiilor romanesti, actori, oaspeti de vita nobila, personalitati din mediul de afaceri din Romania, membri ai familiei si prieteni dragi. I-am delectat cu preparate facute in casa, vin bun si un minunat concert de vioara si pian, Sonata nr. 3 pentru pian si vioara in caracter popular, compusa de George Enescu, in interpretarea Ioanei Ionescu si a Iuliei Ghinda.

Covoarele expuse au fost prilej de si mai multe povesti, de nostalgii din copilarie, de planuri de reamenajare a locuintei integrand obiecte autentice romanesti, precum covoarele.

Pentru ca spatiul galeriei, desi generos si desfasurat pe doua etaje, a fost insuficient pentru invitatii care au dorit sa ne calce pragul, am continuat serile de gala vineri, cu aceeasi voie buna, povesti savuroase si preparate alese. Ne-au fost alaturi familia si prietenii, cei care ne-au sustinut in proiectul nostru, unii dintre ei veniti din afara tarii, chiar direct de la aeroport.

Seara a fost si mai savuroasa cand am primit vizita Andreei de la La blouse Roumaine si a tinerilor inimosi de la Asociatia Culturala Mostenitorii, impreuna cu bunicul lor de la Vaideeni, Valcea. Bunicul, tare mandru si spiritual, a facut pereche buna cu bunica in povestiri, cu atat mai mult cu cat bunicul vizitase Amarastii de Jos si cunostea o parte din comunitatea noastra si a bunicii. Caci oltenii se tin de neam indiferent din ce sat sunt !

Bunicul de la Vaideeni, Asociatia Culturala Mostenitorii, si bunica de la Amarastii de Jos, Made with love Romania
La Blouse Roumaine si Asociatia Culturala Mostenitorii

Galeria a ramas deschis apoi si sambata, pentru intarziatii care nu au putut ajunge la evenimente insa si-au dorit totusi sa admire superbele covoare oltenesti. Au fost cateva zile pline de emotie, redescoperire a traditiilor si accentuare a identitatii noastre nationale, un semnal de alarma asupra mestesugurilor pe cale de disparitie, dar si un manifest prin care sustinem reintegrarea covoarelor si elementelor traditionale in spatiul contemporan, ca elemente autentice, distinctive, care personalizeaza spatiul, intr-o era in care uniformizarea are un cuvant greu de spus.

Le multumim tuturor celor care ne-au fost alaturi, emotia si sustinerea voastra ne-a coplesit ! Celor ce nu au reusit sa ajunga, la oferim un tur virtual al expozitiei, aici. Pentru mai multe poze de la cele trei evenimente, va invitam pe pagina noastra de facebook.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *